11.10.2023
Artikel

De Kristallenfondsen van 2023

Winnaars in een moeilijk klimaat

De Kristallen Fondsen in La Libre en Le Standaard belonen de fondsen met de beste prestaties op één jaar tussen juli 2022 en eind juni 2023. Voor de editie van dit jaar kwam er een nieuwe award bij, bovenop de traditionele tien Kristallen Fondsen: het Kristallen Fonds voor meest innovatieve fonds.

Deze award worden uitgereikt op een moment waarop beheerders het niet onder de markt hebben. Na de Covid-19 crisis zijn de oorlog in Oekraïne, inflatie en stijgende rentevoeten allemaal uitdagingen voor vermogensbeheerders. Met deze uitdagingen moeten zowel obligatie- als aandelenbeheerders rekening houden. Door de stijgende rentevoeten is de situatie danig veranderd na een lange periode van lage of zelfs negatieve rentevoeten. De aandelenmarkten waren ook zeer volatiel. Beleggers mogen geen zwakke maag hebben. Naast de zuivere prestaties moeten ze ook rekening houden met de risico's die ze nemen. De beheerders moeten zich voortdurend aanpassen. Sommige fondsen hebben hun goede prestaties behaald dankzij de juiste afdekkingstechnieken. Maar in de wereld van Europese aandelen is het een indexfonds dat heeft aangetoond dat actief beheer niet altijd een winnaar is. De prijs voor het meest innovatieve fonds toonde aan dat de sector ook in staat is zichzelf opnieuw uit te vinden en beleggingsalternatieven te bieden inspelen op veranderingen in de samenleving. Het aanbod van innovaties was vrij breed. De genomineerden en de winnaar hebben ook rekening gehouden met duurzaamheid door ten minste te voldoen aan de SFDR-regels van artikel 8.

Beleggers hebben dus een ruime keuze aan beleggingen. Soms is het in dit universum niet evident om de bomen nog door het bos te zien. Dit palmares biedt een zekere openheid zonder beleggingsadvies te geven. Deze winnaars worden alleen ter informatie gepubliceerd.

Een kortetermijnmethodologie


De Kristallen Fondsen van La Libre en De Standaard worden uitgereikt in de herfst op basis van hun jaarprestaties tot 30 juni. La Libre en De Standaard reiken awards uit op basis van een jaarrendement tussen 1 juli 2022 en 30 juni 2023.

De redacteuren van La Libre en Le Standaard hebben gekozen voor een eenvoudige methodologie. De fondsen worden binnen elke categorie geclassificeerd op basis van 'zuivere' prestaties, zonder rekening te houden met de volatiliteit en het risico van het fonds. Deze prestatie wordt berekend op basis van de prestatie over één jaar van 1 juli 2022 tot 30 juni 2023, met een wegingsfactor van 75%. Naast deze prestatie wordt de prestatieschommeling over drie jaar gewogen op 25%. Alleen fondsen die in België worden aangeboden aan het grote publiek (retail) zonder een minimum instapbedrag kunnen worden opgenomen in deze ranglijsten. Voor elk genomineerd en bekroond fonds is dit bevestigd door de emittenten en door Symex, dat de gegevens levert. Dit is hun verantwoordelijkheid en de redacteuren van de twee publicaties zijn hiervoor niet aansprakelijk.

De prijsuitreiking zet de beste fondsen in tien categorieën in de schijnwerpers op basis van hun prestaties. De tien fondscategorieën zijn als volgt: fondsen belegd in Belgische aandelen, fondsen belegd in wereldwijde aandelen, Europese aandelen, Amerikaanse aandelen, small & mid caps, fondsen belegd in bedrijfsobligaties en fondsen belegd in staatsobligaties. Dan zijn er nog de drie prijzen voor defensieve, neutrale en dynamische gemengde patrimoniale beleggingsfondsen. De ranglijsten zijn opgesteld door Symex onder haar eigen verantwoordelijkheid. Ze worden alleen ter informatie gegeven.

In 2023 werd ook een prijs voor meest innovatieve fonds uitgereikt door La Libre en de blog MoneyStore.be. Het rendement van het fonds is niet het basiscriterium voor deze toekenning. De award werd toegekend door een jury met een heel uiteenlopende expertise. De selectiecriteria voor deze award waren onderverdeeld in verschillende aspecten, die niet alleen betrekking hadden ор het innovatieve karakter van het fonds, maar vooral ook op de bijdrage ervan op sociaal of milieugebied.

De uitreiking van de Kristallen Fondsen Awards kan ook een gelegenheid zijn om erop te wijzen dat prestaties niet het enige criterium moeten zijn waarmee rekening wordt gehouden bij de keuze van een fonds. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. We kunnen dit niet genoeg benadrukken! Deze ranking wordt daarom alleen ter informatie gepubliceerd.

In geen geval mogen deze awards en nominaties worden beschouwd als beleggingsadvies. Het is belangrijk om te onthouden dat vermogensbeheer een langetermijngegeven is. Beleggers mogen hun beleggingshorizon en -doelstellingen niet uit het oog verliezen. Voordat u belegt, is het altijd aan te raden om meer te weten te komen en de KID te lezen, een document dat specifiek is voor elk fonds en dat beleggers informatie verschaft over het risiconiveau, de kosten, het beleggingsuniversum en de prestaties van het fonds. Deze documenten vormen een aanvulling op de awarduitreiking.


Isabelle de Laminne

De winnaars aan het woord.: Patrick Millecam (Partner - Senior Portfolio Manager bij Value Square)

U wint voor het derde jaar op rij in de categorie Belgische aandelen, wat is het recept van uw succes?


Value Square is in de categorie “Beste Fondsen in Belgische aandelen” winnaar met het fonds Value Square Fund Equity Belgium C (BE6285413074) en voor het 3e opeenvolgende jaar. Hier is de vraag voor ‘het Woord van de Winnaars': U wint voor het derde jaar op rij in de categorie Belgische aandelen, wat is het recept van uw succes?

De voorbije drie jaar heeft Value Square Fund Equity Belgium sterk gepresteerd. Value Square focust zich op bedrijven die goede groeiperspectieven hebben op lange termijn. Hiervoor kijkt men zowel naar de historische waardecreatie, maar ook naar de toekomstige groeimogelijkheden. Een andere belangrijke voorwaarde is dat alle aandelen ook sterke 'Value'-karakteristieken moeten hebben. Met andere woorden, ze moeten liefst goedkoper noteren dan het gemiddelde van de markt. Bovendien geven we de voorkeur aan bedrijven met een sterke balans en dus weinig schulden. Een sterke solvabiliteit heeft positief bijgedragen aan de return.

In vergelijking met drie jaar geleden is de rentesituatie drastisch gewijzigd. In het tweede semester van 2020 was de rente op Belgische 10-jarige staatsobligaties immers negatief. Vandaag staat de rente een pak boven de 3%. Dit is een wereld van verschil als bedrijven hun schulden die op vervaldag komen moeten herfinancieren.

Van alle Belgische aandelenfondsen hebben we het laagste percentage van Bel 20-aandelen. De beheerders bij Value Square investeren ook in hun eigen fondsen en beheren dus hierdoor ook hun eigen kapitaal. De aandelen die het afgelopen jaar (30/6/2022-30/6/2023) het best hebben bijgedragen aan de return zijn X-Fab, KBC, Solvay, ING, Deme en Barco. We hadden relatief weinig vastgoedaandelen in portefeuille; die door de stijgende rente grote klappen kregen.

Bij Value Square werpt de focus op Value Investing dus zijn vruchten af.

Disclaimer

Dit artikel is geschreven op initiatief van De Standaard en is niet gesponsord door Value Square, het werd integraal overgenomen.

Terug naar blog overzicht