Comment: Jardine Strategic - the moral of the story

Our selection of news |Posted 3 March 2017 by Pascal Cornelis

Comment: Jardine Strategic - the moral of the story

Bron: De Standaard

Engie (+8,2%) en Snapchat (+40% bij de eerste notering op Wall Street) waren de grote winnaars van de beursdag, maar hun koersklim toont vooral aan dat de beweging van één dag niets zegt over de ware aard van een aandeel. De kans is klein dat de aandeelhouders met Engie en Snapchap een geldezeltje hebben gevonden.

Of het zou moeten zijn dat het aandeel van de nutsgroep (vroeger Suez genaamd en nog altijd de moeder van Electrabel) na jarenlange dalingen te ver onder de bodem is gezakt. Het blijft hoe dan ook onduidelijk hoe de groenere elektriciteitsmarkt van de toekomst er zal uitzien en hoe Engie daarin een duurzame rol kan spelen. Toch sprongen de speculanten gisteren boven op het aandeel omdat 2016 dan toch minder slecht was dan gevreesd.

Al even onzeker lijkt de economische toekomst van wat plots het hipste aandeel van de wereld is. Snap Inc., is het bedrijf achter de bij jongeren populaire app om foto’s te versturen die na 24 uur verdwijnen. Het aandeel kreeg gisteren zijn eerste beursnotering op Wall Street. De koers ging meteen 40% hoger tegenover de intekenprijs en was zo in theorie al 35 miljard dollar waard (dat is, tussen haakjes, drie keer de beurswaarde van Solvay). Dat is extreem veel voor een bedrijf dat in 2016 nog 514 miljoen dollar verlies maakte op een omzet van 404 miljoen dollar.

Wie belegt in aandelen mag zich niet gek laten maken door rare koersbewegingen, maar moet focussen op de langere termijn

Het is al vaak aangetoond dat mensen zich op de beurs nog gekker gedragen dan in het ware leven. Vooral op korte termijn zorgt dat al eens voor extreme koersen en waarderingen. Wie belegt in aandelen, mag zich niet gek laten maken, maar moet vooral focussen op de langere termijn.

Neem het verhaal van Jardine Strategic, een van de oudste holdings van Zuidoost-Azië met activiteiten gaande van vastgoed in Hongkong en China tot de invoer van tweewielers in Indonesië. Deze goed geleide groep is al jaren de belangrijkste belegging in het globale aandelenfonds van Value Square, een ideale manier om in te spelen op de groei in Zuidoost-Azië.

Beheerder Patrick Millecam: ‘Het aandeel noteert in Singapore, maar werd in 2015 uit de plaatselijke index verwijderd. Jardine Strategic is wel waardevol, maar telde maar voor 1% van de handel omdat het in handen is van langetermijnbeleggers. Daarna liep de onderwaardering van het aandeel zelfs op tot 50%. Jardine kocht massaal eigen aandelen in en ook wij kochten wat bij.’

Ondertussen werd het aandeel opgenomen in de bekende MSCI World- index. Daardoor is het weer fors gestegen (zie grafiek). Al die tijd is er weinig veranderd aan de echte waarde van de groep. Les: laat gekke kortermijnbewegingen aan u voorbijgaan of handel contrair.

Copyright Jan Reyns - De Standaard

Learn more about our services

Value Square offers discretionary management, advisory management, fund management and institutional management. Take a look at our services page.
[{"image":"media\/bg\/3409-balloon_crop.jpg","quote":"People calculate too much and think too little","quote_author":"Charles T. Munger","quote_author_location":"","quote_style":"light"}]