Analyse van Value Square Fund door Fondsen Rapport

Onze selectie nieuws |Geplaatst op 7 april 2016

Een fonds waar we voor de komende jaren sterk in geloven is het Value Square Equity World fonds, dat reeds deel uitmaakt van de conservatieve portefeuille. De beheerders zijn waardebeleggers en dragen value investing, dat we eerder heel wat lof toegooiden, hoog in het vaandeel.

Aangezien we van mening zijn dat value-aandelen het de komende jaren beter zullen doen dan groeiwaarden en een inhaalbeweging te goed hebben, besteden we het thema maar al te graag uit aan Value Square dat al sinds zijn oprichting in 2007 value bespeelt. De bedrijfsnaam spreekt trouwens boekdelen.

Dat het compartiment (zwarte lijn) het al 2 jaar minder goed dan de markt (MSCI World, blauwe lijn) is ongelukkig maar maakt gezien we voor de lange termijn in dit fonds zitten, niet zo veel uit. 

Zoals eerder aangegeven deden groeiwaarden en meer risicovolle aandelen het over die periode immers beter. Het fonds was onderwogen op de Amerikaanse markten. Daar waren twee redenen voor: de waarderingen lagen er te hoog terwijl het groeicomponent relatief gezien veel hoger ligt dan op andere markten. Niet alleen was er een outperformance van Amerikaanse aandelen maar ook de dollar overklaste alles en iedereen. Daarnaast deden de emerging markets het slecht en het fonds heeft toch wel enkele posities in dit segment zoals Jardine Strategic.

We geloven in de aanpak van het fonds om op zoek te gaan naar ondergewaardeerde aandelen. Zo berekenen de beheerders op constante basis de intrinsieke waarde van al hun participaties. Deze IW is een leidraad om te bepalen wanneer er wordt gekocht en verkocht. Via deze berekeningen weten ze ook altijd wat het totale fonds waard is. Na de recente beursdalingen is de gemiddelde onderwaardering van de portefeuille toegenomen. Enkele weken terug lag de waarde van de portefeuille 44% onder de intrinsieke waarde. Dat was het laagste niveau sinds 2009. Veel neerwaarts potentieel is er dus niet meer. Ondertussen is die onderwaardering wel iets afgenomen.

Dat de aandelen in portefeuille ondergewaardeerd zijn, kunt u toetsen aan de hand van de traditionele waarderingscriteria die de fondsbeheerders gebruiken. Zoals u kunt zien hieronder liggen de gemiddelde koers/winst, koers/boekwaarde, koers/cashflow, EV/EBITDA en nettoschulden of eigen vermogen van de portefeuille van het Value Square Fund Equity World flink onder deze van de wereldindex. 

Het fonds heeft een focus op Azië omdat de groei voor de komende jaren daar zal te vinden zijn. De helft van de wereldbevolking is trouwens in dat continent te vinden. Hoewel 66,9% van de portefeuille uit Europese aandelen bestaat, mag u niet automatisch concluderen dat het fonds overwogen is in Europa. De beheerders berekenen voor alle participaties de omzetspreiding en samen boeken ze 41,2% van de omzet in Azië terwijl Europa slechts goed is voor 39,7%. Met andere woorden veel Europese bedrijven in de portfolio zijn zeer actief in Azië.

De keuze voor het Aziatische continent wordt ook mede ingegeven door de aanwezigheid van veel familiebedrijven. Nog een paradepaartje van Value Square. De beheerders verkiezen om in familiebedrijven te beleggen. De familie denkt en leidt het bedrijf met het oog op de lange termijn. Ze zitten er ook met hun eigen kapitaal in en gaan geen onnodige risico’s nemen. Dat is goed voor de gemoedsrust. Op langere termijn doen dergelijke bedrijven het ook beter op de beurs. Sinds 2001 boekten familiebedrijven een gemiddelde jaarlijkse return van 13,6 % terwijl dat voor nietfamiliale ondernemingen 8,6% was. 

De forse dalingen op de Aziatische markten duwden alles naar beneden, bedrijven van hoge en lage kwaliteit. Alles werd over dezelfde kam geschoren waardoor er heel wat value te vinden is. Er zit heel veel slecht nieuws in de koersen verrekend. 

Vergis u niet, zegt Value Square, in Azië zijn heel wat topbedrijven te vinden. Xingda, de Chinese producent van staalkoord, is daar een mooi voorbeeld van. Het is tegen 75% goedkoper gewaardeerd dan zijn Belgische concurrent Bekaert terwijl het rekening houdend met de bedrijfswinst/omzet al jaren rendabeler is. Een ander kenmerk van het fonds is geduld. De jaarlijkse turnover bedraagt 17 à 18 %, dat betekent dat een aandeel gemiddeld 6 jaar in de portefeuille blijft. Een aandeel krijgt dus voldoende tijd en ruimte om zich te ontplooien. 

Als u kijkt naar de top 10 kunt u vaststellen dat er verschillende holdings in de portefeuille zitten. Value Square houdt van holdings (die meestal familiaal geleid zijn). De discount waartegen een holding noteert, vindt de vermogensbeheerder complete nonsens. “Dankzij de discount kunt u dus direct in een gediversifieerde portefeuille stappen tegen een korting. Een beleggingsvoorstel waar u geen neen kunt tegen zeggen.” 

Blog - Valuesquare

Een belangrijke positie is de Caisses Régionales Crédit Agricole. Dat zijn eigenlijk 39 verschillende coöperatieve banken waarvan er 13 beursgenoteerd zijn en de meeste hiervan zitten in de portefeuille (totale posities is goed voor 7,96%). Allen samen hebben ze de controle over Crédit Agricole. Ze zijn allen zeer conservatief en houden zich uitsluitend bezig met traditionele bankdiensten. De gemiddelde koers tegenover de intrinsieke waarde bedraagt 35%. Er is dus een enorm potentieel, zeker nu rond de structuur het één en het ander aan het bewegen is. 

De gediversifieerde holding Jardine Strategic is de tweede grootste participatie. Ze heeft bijna uitsluitend activiteiten in Azië zoals de retailketen Dairy Farm, het conglomeraat Astra International in Indonesië, de hotelketen Mandarin Oriental Hotel Group, de vastgoedgroep Hongkong Land,…Vandaag heeft het een onderwaardering die dichtbij de 50% ligt.

Het fonds is uitstekend om het fundament van uw portefeuille te vormen. Het belegt in ondergewaardeerde valuebedrijven en heeft een belangrijke focus op Azië: toekomstige groeipotentieel tegen een serieuze korting. Wat wil een belegger nog meer? 

De onderwaardering van de volledige portefeuille ligt bovendien historisch hoog. En zoals we eerder hebben aangestipt heeft value een inhaalbeweging te goed. Het is dan ook ondanks het recente herstel van het fonds nog altijd een goed moment om in te stappen. We zijn er zeker van dat het fonds op de lange termijn beter zal doen dan de markt. Het enige dat u moet hebben, is het nodige geduld.

Copyright

Slim in Fondsen | Fondsen Rapport 

Geïnteresseerd in onze diensten?

Value Square biedt u discretionair beheer, adviserend beheer, fondsbeheer en institutioneel beheer. Neem een kijkje op onze dienstenpagina.[{"image":"media\/bg\/3409-balloon_crop.jpg","quote":"People calculate too much and think too little","quote_author":"Charles T. Munger","quote_author_location":"","quote_style":"light"}]