Waardebelegger Value Square gelooft in Belgische familiebedrijven

Onze selectie nieuws |Geplaatst op 27 mei 2019 door Pascal Cornelis

De bank Credit Suisse berekende in september dat beleggingen in Europese familiebedrijven vanaf 2006 per jaar gemiddeld bijna 5 procent meer opbrachten dan een investering in een niet-familiaal gestuurd bedrijf. In Japan was het verschil ruim 7 procent en in de Verenigde Staten 3 procent.

Ook de Belgische familiebedrijven blijken goede beleggingen te zijn. Wie zijn geld in een familiebedrijf op de Brusselse beurs stak, streek sinds 2003 jaarlijks gemiddeld bijna 7 procent meer op, meldde in oktober 2018 het adviesbureau voor aandeelhouders, Deminor.

Het Value Square Fund Equity Belgium C-Klasse DIS behaalde in het eerste kwartaal van dit jaar een rendement van 7,98 procent. Dat was een sterk herstel van het negatieve rendement dat in 2018 werd geboekt: -10,03 procent en dat vooral door de correctie van het laatste kwartaal werd veroorzaakt. In 2017 werd een rendement behaald van 4,56 procent.

Volgens Credit Suisse is een familieonderneming een bedrijf waarbij de oprichters of hun nazaten minstens 20 procent van de aandelen bezitten. Volgens Deminor moet de familie een ‘relevant belang’ en minimaal één vertegenwoordiger in de directie of de raad van bestuur hebben.

Dat stelt Value Square, in een publicatie van 28 december 2018.

Waarde en familie

De keuze voor familiale bedrijven is geen toeval. De belangen van de belangrijkste aandeelhouders, de familie dus, zijn vaak volledig afgestemd op die van de kleine aandeelhouders. Familiebedrijven gaan vaker op een verantwoordelijke manier om met het kapitaal en dat uit zich ook in een voorzichtiger beleid.

Wanneer je nu eenmaal een groot belang aanhoudt in een bedrijf, dan ga je meer als een 'owner' denken in tegenstelling tot een bedrijf dat volledig beheerd wordt door externe managers die minder het gevoel met het bedrijf hebben.

Het is ook een kwestie van de eer hoog te houden, want de nazaten willen uiteraard hun investering uit het verleden intact houden.

3 toppers

Wanneer we naar de top 3 Belgische bedrijven kijken die dit jaar aan de kop staan van de studie die Value Square jaarlijks maakt, dan zien we dat Melexis, Lotus Bakeries en EVS de afgelopen tien jaar Warren Buffett hebben geklopt. Zij voegden het meeste waarde toe.

Er is al heel vaak gesproken over het einde van het waardebeleggen, maar hoewel de cyclus de afgelopen jaren onmiskenbaar in het nadeel heeft gesproken van deze beproefde stijl, is het mits actief beheer en stock picking nog steeds mogelijk om de winnaars op lange termijn te selecteren.

Het wegblijven van de zeer populaire groeiaandelen is al één manier om het anders te doen dan de rest. Op die manier kan je met een combinatie van value en familiale bedrijven wel de beurs kloppen, heeft Value Square bewezen.

Niet alleen in het Belgische fonds wordt de combinatie van value en familie doorgetrokken, ook in het wereldwijde fonds hebben ze een voorkeur voor bedrijven, vaak in emerging markets, waar de familie nog steeds de plak zwaait. Dankzij de ESG-focus van Value Square is er wel de broodnodige aandacht voor corporate governance.

Geïnteresseerd in onze diensten?

Value Square biedt u discretionair beheer, adviserend beheer, fondsbeheer en institutioneel beheer. Neem een kijkje op onze dienstenpagina.[{"image":"media\/bg\/3409-balloon_crop.jpg","quote":"People calculate too much and think too little","quote_author":"Charles T. Munger","quote_author_location":"","quote_style":"light"}]