Dringen aan achterpoortje voor meerwaardebelasting

Onze selectie nieuws |Geplaatst op 28 december 2017 door Pascal Cornelis

De regering heeft in het Zomerakkoord enkele nieuwe belastingen op kapitaal ingevoerd waarvan het de vraag is wat ze daadwerkelijk gaan opbrengen. Tot nu toe ging alle aandacht naar de effectentaks, maar specialisten waarschuwen dat ook de meerwaardebelasting op aandelen minder zou kunnen opbrengen. Vanaf 1 januari gaan bedrijven die hun spaarpotje beleggen in aandelen, op eventuele meerwaarden een belasting moeten betalen van 25,75 procent. Minwaarden zijn niet aftrekbaar. Alleen als ze voor minstens 2,5 miljoen euro aandelen van één enkel bedrijf kopen of minstens 10% van de aandelen van dat bedrijf hebben én ze die aandelen ook nog eens minstens een jaar lang aanhouden, is er geen meerwaardebelasting verschuldigd.

Voor veel bedrijven is dat onrealistisch. Tenminste als ze hun cashoverschot voldoende gespreid willen beleggen. Het gevolg is dat de voorbije maand heel wat bedrijven de aandelen waarop ze winst hadden, nog snel hebben verkocht om aan de meerwaardebelasting te ontsnappen. Volgens markthandelaren waren het typisch holding-aandelen als Gimv en GBL, en middelgrote Belgische aandelen die de deur uitgingen. Beurshuizen en banken bieden hun klanten al volop oplossingen aan om aan de meerwaardebelasting te ontsnappen. Dit door de DBI-bevek te promoten. Zo’n bevek liet al toe om grotendeels aan de roerende voorheffing te ontsnappen via de zogenaamde DBI-aftrek. In het Zomerakkoord is die aftrek overigens van 95% op 100% gebracht.

‘Onze beleggingen werden afgechekt met de rulingcommissie’KOEN HOFFMAN Ceo Value Square

Familiale aandelen

Maar diezelfde DBI-bevek laat ook toe om de meerwaardebelasting te vermijden. De regels die gelden om de roerende voorheffing te recupereren, zijn dezelfde om aan de meerwaardebelasting te ontsnappen. Heel wat partijen storten zich op zo’n bevek.

Het Gentse vermogenshuis Value Square, dat vooral belegt in familiale aandelen, lanceert zo’n DBI-bevek, die zowel toelaat om aan de roerende voorheffing (30%) als aan de meerwaardebelasting (25,75%) te ontsnappen. De DBI-bevek laat met andere woorden kleinere vennootschappen toe van dezelfde fiscale voorwaarden te genieten als de rijke ondernemingen. Koen Hoffman, ceo van Value Square, nuanceert. ‘Ons fonds hanteert een langetermijnbeleggingshorizon. We beleggen vooral in familiaal geleide holdings. Holdings zijn goed gediversifieerd én familiale aandeelhouders zijn goede beheerders van hun patrimonium.’ Hoffman wijst er wel op dat er, om de DBI-vrijstelling te kunnen genieten, strenge vereisten zijn. ‘We mogen alleen beleggen in bedrijven die een normaal belastingregime hebben ondergaan en ze mogen niet gevestigd zijn in een belastingparadijs.’ Value Square heeft zijn lijst van mogelijke beleggingen vooraf voorgelegd aan de rulingcommissie om op veilig te spelen. Bank Delen, die al lang een Europese DBI-bevek commercialiseert, lanceerde in juni een ‘wereld-DBIfonds’

De meerwaardebelasting maakt dat alle banken en beurshuizen nu zo’n fonds willen lanceren. ‘Er komen er een tiental bij’, zegt een expert. Financiën zegt dat de regering uitgaat van een jaaropbrengst van 255,6 miljoen euro. ‘Het had een veelvoud kunnen zijn, maar we hebben een zeer voorzichtige raming gebruikt omdat we rekening houden met anticiperend gedrag van vennootschappen’, reageert woordvoerder Ferry Comhair. Een bankier verdedigt de DBI-fondsen. ‘Als je wil dat bedrijven nog Belgische aandelen kopen, kan je niet alles dichtspijkeren. Verzekeraars kunnen nog maar weinig in aandelen beleggen, de Mifid-regels maken ook particuliere beleggers dun gezaaid en als je ook nog eens bedrijven fiscaal afstraft, blijft er niet veel over.

Copyright

Pascal Dendooven

De Standaard

Geïnteresseerd in onze diensten?

Value Square biedt u discretionair beheer, adviserend beheer, fondsbeheer en institutioneel beheer. Neem een kijkje op onze dienstenpagina.[{"image":"media\/bg\/3409-balloon_crop.jpg","quote":"People calculate too much and think too little","quote_author":"Charles T. Munger","quote_author_location":"","quote_style":"light"}]