Wie doet Buffett toontje lager zingen?

Onze selectie nieuws |Geplaatst op 16 mei 2016 door Patrick Millecam
Blog - Valuesquare

Sell in May and go away? Nu je aandelen verkopen om ze na de zomervakantie weer aan gunstiger waarderingen op te pikken? Wellicht hebben heel wat beleggers de afgelopen dagen aan die beurswijsheid gedacht. Want echt vrolijk is het er deze meimaand nog niet aan toe gegaan op de beurzen. De plotse opstoot van de rentetarieven, de energieprijzen die opnieuw klimmen, de Amerikaanse economie diewatminder vlot groeit en deGriekse problemen die het Europese herstel bedreigen, leuk is anders. Dat de onrust flink is toegenomen valt ook af te lezen van de koerstabellen. Sinds begin mei maakt de Stoxx600, een brede korf van 600 Europese aandelen, pas op de plaats. Datzelfde lot viel ook de Brusselse Bel20 te beurt. Aandelen zoals Ontex, Melexis of Kinepolis noteren momenteel 7 tot 12 procent onder hun recordniveaus die ze eerder dit jaar bereikten.

Voor heel wat beleggers klinkt dat als een signaal om aan de kant te blijven staan en af te wachten. Maar waardebeleggers schieten nu wellicht wakker. Noem die waardebeleggers gerust een ras apart. Investeerders met een langetermijnvisie die zich het hoofd niet op hol laten brengen door de dagelijkse hysterie op de markten. Ze gaan op zoek naar bedrijven die alles in huis hebben om door de jaren heen veel waarde te creëren, maar door omstandigheden laag gewaardeerd zijn. Dergelijke ‘waardeaandelen’ zijn de tegenpool van‘groeiaandelen’,waarin vooral geïnvesteerd wordt om hun koerspotentieel.

Beleggen in waarde aandelen vergt stalen zenuwen. Maar dat die strategie loont, is zeker.Warren Buffett, de bekendste waardebelegger op de planeet, kon met die aanpak de afgelopen vijftig jaar de boekwaarde van zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway met een hallucinante 751.113 procent opkrikken.Per jaar komt dat neer op een groeimet 19,4 procent. De brede Amerikaanse S&P500- beurs index moest het over diezelfde periode stellen met een gemiddelde jaarlijkse groei van 9,9 procent. De afgelopen tien jaar steeg de boekwaarde van Buffetts holding met 11,4 procent per jaar. Dat is onder zijn eigen langetermijngemiddelde - als je al een gigant bent, kan je nu eenmaal minder snel groeien -maar het blijft hoe dan ook een straffe prestatie.

Toch zijn er ook op de Brusselse beurs meerdere aandelen te vinden die Buffetts gemiddelde jaarprestatie van de afgelopen tien jaar hebben geklopt. De Gentse vermogensbeheerder Value Square gaat al negen jaar op rij na welke Brusselaars het ‘Orakel van Omaha’ in verlegenheid kunnen brengen. Het team rond topman Patrick Millecam berekende per bedrijf hoe de boekwaarde per aandeel evolueerde tussen2004 en 2014. Voor alle duidelijkheid: met boekwaarde bedoelen we de waarde van alle activa op de balans, na aftrek van de financiële verplichtingen. Bij die boekwaarde telt Value Square ook de nettodividenden die werden uitgekeerd. En er worden correcties doorgevoerd om de impact van eventuele kapitaalverhogingen te neutraliseren.

De vermogensbeheerder analyseerde op die manier cijfers van 90 Belgische ondernemingen. Uit die uitgebreide studie blijkt nu dat 21 van die Belgen Buffett hebben geklopt over de voorbije tien jaar. Het is te zeggen: tussen 2004 en 2014 nam hun boekwaarde jaarlijks met meer dan 11,4 procent toe. Hieronder gaan we wat dieper in op de top vijf. Maar een volledig overzicht van de 21 bedrijven die Buffett deden blozen, vindt u op de volgende pagina. Voor we van wal steken, eerst een disclaimer. Interpreteer deze lijst niet als een simpel koopadvies. Op de beurs kunnen de prestaties van die ondernemingen heel wat minder uitdraaien. Een bedrijf als Mobistar haalt bijvoorbeeld wel de top tien,maar zag zijn koers jaarlijks gemiddeld met bijna 5 procent dalen. Over het algemeen blijkt wel dat een sterke klim van de boekwaarde ook beloond wordt op de beurs. De gemiddelde jaarlijkse beursprestatie van de tien Belgen die het tussen 2004 en 2014 van Buffett haalden, bedroeg bijvoorbeeld 13,3 procent.

1. Texaf

Misschien het beste bewijs dat je voor aandelen diewaarde kunnen creëren niet altijd moet kijken naar de ‘usual suspects’. Texaf slaagde er de voorbije tien jaar in om zijn waarde jaarlijks met 31 procent op te krikken, leert de studie van Value Square. Een beresterke prestatie, want toen topman Philippe Croonenberghs in2002 de controle verwierf over de holding, kreundeTexaf onder de verliezen die zijn textielactiviteiten in Congo opstapelden. Die activiteiten werden afgesplitst, enTexaf focust nu vooral opvastgoedontwikkeling in Congo. De nadruk ligt op kantoren en residenties voor de expatcommunity in de hoofdstad Kinshasa. ‘De huurprijzen zijn er te vergelijkenmet die in Knokke. Er zijn tegenwoordig zelfs wachtlijsten om een pand te kunnen huren’, zegt Millecam daarover. Behalve Congolees vastgoed bezit Texaf ook een zandsteengroeve op een boogscheut van Kinshasa.

2. Sipef

Ook voor het nummer twee in de ranking moeten we naar exotische oorden. De plantageholding Sipef, die voornamelijk terreinen in Indonesië en Papoea-Nieuw-Guinea heeft, krikte zijn boekwaarde tussen 2004 en 2014 jaarlijks met 24,3 procent op. De reden voor dat succes ligt vooral op de focus van Sipef op de productie van palmolie. ‘Dat blijft een van de meest rendabele plantaardige oliën ter wereld’, zegt Millecam. ‘De sterke cashflows stellen Sipef ook in staat om verdere aanplantingen te financieren. Bovendien zijn er twee belangrijke aandeelhouders die strengwaken over de langetermijnstrategie van de groep. De investeringsmaatschappij Ackermans & van Haaren (26,8%) en de familie Bracht (12,8%).’ Voor wie in Sipef wil beleggen is zo’n langetermijnhorizon hanteren niet onbelangrijk. Op korte termijn is de groep geregeld de speelbal van de schommelingen op de palmolie- en rubbermarkten. Eind april waarschuwde Sipef er bijvoorbeeld nog voor dat de resultaten en de kasstromen dit jaar beduidend lager zullen uitkomen dan in 2014. De lagere productievolumes en de lagere marktprijzen voor palmolie liggen aan de basis van die sombere vooruitzichten. Of hoe een sterk trackrecord geen garantie is voor snelle winsten op korte termijn.

3. EVS

Ookvan EVS zou je nietmeteen verwachten dat het op de derde plaats prijkt in de ranking met aandelen die de meeste waarde hebben gecreëerd. Zeker niet nu het aandeel van de beeldvormingsgroep deze week nog een oplawaai kreeg na sombere omzetprognoses. EVS beleeft momenteel een identiteitscrisis nadat de beslissing om behalve op sportwedstrijden ook op nieuws en entertainment te focussen geen succes is gebleken. Onder de nieuwe CEO Muriel De Lathouwer wil EVS zich toespitsen op alleswat met liveverslaggeving temaken heeft,maar er is dus nog werk aan de winkel. ‘Dat EVS de bronzenmedaille krijgt, is vooral te danken aan hetmanagement van de afgelopen tien jaar’, zegtMillecam. ‘EVSwas in die tien jaar goed voor eenwaardecreatie van23,94 procent per jaar. De groep keerde heelwat cash uit aan haar aandeelhouders in de vormvan dividenden: ruim 80 procent van de waardecreatie van de afgelopen tien jaar stroomt voort uit die dividenden. Daarnaast heeft EVS weinig investeringen nodig om te groeien.’

4. Lotus Bakeries

De koekjesbakker greep onlangs wel naast het Brugse icoon Jules Destrooper, maar daar zullen weinig beleggers zich aan storen. De groep uit Lembeke heeft er dan ook een indrukwekkend parcours opzitten. De voorbije tien jaar ging de boekwaarde elk jaar met gemiddeld 23,2 procent de hoogte in. Uit de jaarcijfers bleek al dat de beslissing om de Dinosaurus-koekjes over te nemen een gouden zetwas.Maar daar blijft het niet bij. Eerder deze lente schakelde het familiebedrijf nog een versnelling hoger op de Aziatischemarkt door een kantoor in ZuidKorea te openen.

5. Melexis

Ook Melexis heeft een bijzonder sterk parcours afgelegd. Na het boerenjaar 2014 is de specialist in chips voor auto’splots zelfs naar de vijfde plek gestegen in de ranking van Value Square. Vorig jaar stond Melexis nog op plaats negen. ‘Melexis blijft profiteren van de trend om nieuwewagensmet zo veel mogelijk opties uit te rusten’, zegtMillecam. ‘Maar vorig jaar presteerde de groep wel heel sterk, onder meer ook omdat de goedkopere euro Melexis een extra duw gaf. Inclusief het dividend ging het eigen vermogen bijna een derde naar omhoog ten opzichte van 2013. Over een periode van tien jaar steeg de fundamentele waarde van het bedrijf met jaarlijks 21,8 procent.’ Alleen is de goede gang van zaken bij Melexis ook beleggers niet ontgaan. Ze stuurden het aandeel de voorbijemaanden naar een recordhoogte.Tegen een koers van meer dan 50 euro noteert Melexis aan ruim tien keer boven zijn boekwaarde. Tegendraadse waardebeleggers die op zoek zijn naar een koopje denken wellicht beter twee keer na.

‘Dit is niet zomaar een kooplijst’ PIETER SUY

Acht weken lang hebben Patrick Millecam en zijn medewerkers Andy DeBruijne en Kyell Dutoit jaarrapporten zitten uitpluizen om na te gaan welke Belgische bedrijven de voorbije jaren de meeste waarde hebben gecreëerd. Maar hoe moet je als kleine belegger nu omgaan met die informatie?

Patrick Millecam: ‘Beschouw dit zeker niet als een lijst met pure kooptips. De regel voor waardebeleggers is vaak dat een aandeel interessant kan zijn als het ongeveer 30 procent onder zijn intrinsiekewaarde ligt.’ Met andere woorden: als de koers bijna een derde lager is danwat je per aandeel krijgt als het bedrijf plots al zijn activa van de hand zou doen. ‘Als je een bedrijf wil analyseren, komt daar meer bij kijken dan een balans lezen. Voor kleine beleggers die weinig tijd hebben, kan deze oefening extra informatie bieden. Ze weerspiegelt het trackrecord van het management over de voorbije tien jaar. Je kan natuurlijk ook de beursreturns oplijsten, maar de beurs is wispelturig. Daardoor krijg je niet altijd een heel correct beeld.’

De lijst bevat een aantal opmerkelijke namen. Weinig beleggers zullen Mobistar zien als hét typevoorbeeld van een aandeel dat waarde creëert. Millecam: ‘Mobistar is inderdaad een apart verhaal. De groep is net voor de telecomgekte gestartwaarbijmobilofonielicenties tegen heel hoge prijzen werden geveild. Mobistar heeft een deel van wat het ooit heeft betaald voor die licenties moeten afschrijven. Daardoor kon het beginnen met een erg lage startwaarde qua eigen vermogen toen we deze studie aanvatten. Dus eigenlijk staat Mobistar eerder om ‘technische redenen’ zo hoog in deze ranking.’

Wat is de succesformule voor waardecreatie? Millecam: ‘Er zit natuurlijk heel veel variatie in onze lijst en elk bedrijf heeft zijn eigen karaktertrekken.Maar jemerkt dat de top 10 op Belgacom, Mobistar en EVS na uit familiebedrijven bestaat. Studies wijzen erop dat bij die ondernemingen meer op lange termijn wordt gedacht en dat ze beter worden gerund. Ze halen consistent een hoog rendement op de ingezette middelen. En natuurlijk zijn die bedrijven vaak ook al generaties in handen van families die leven van dividenden. Ze willen de geldstroom niet in gevaar brengen door zotte dingen te doen of plots gekke bedragen op tafel te leggen voor overnames.’

Copyright 

Pieter Suy - De Tijd
Foto © EPA 

Geïnteresseerd in onze diensten?

Value Square biedt u discretionair beheer, adviserend beheer, fondsbeheer en institutioneel beheer. Neem een kijkje op onze dienstenpagina.[{"image":"media\/bg\/3409-balloon_crop.jpg","quote":"People calculate too much and think too little","quote_author":"Charles T. Munger","quote_author_location":"","quote_style":"light"}]