Value Creation Awards 2020: #1 Picanol

Value Creation Awards |Geplaatst op 16 juli 2020 door Pascal Cornelis

De jaren 2008 en 2009 waren een van de moeilijkste jaren uit de geschiedenis voor de textielindustrie en misschien nog meer voor de fabrikanten van weefgetouwen. Zowel bij Picanol als bij Michel Van de Wiele daalde de omzet met maar liefst 40% tussen 2007 en 2009. Van de Wiele bleef zelfs winstgevend op operationeel vlak in die periode en had in 2008 een gearing ratio (nettoschulden op eigen vermogen) van slechts 21,6%.  Picanol daarentegen leed operationeel zowel verlies in 2008 als in 2009. Bovendien bedroeg de gearingratio in 2008 66%, waardoor netto het verlies nog groter werd. In 2008 daalde het consumentenvertrouwen wereldwijd waardoor de vraag naar kleding en ander textiel sterk daalde. Hierdoor kochten weverijen minder weefgetouwen waardoor de vraag terugviel tot een historisch dieptepunt.

Ook 2009 begon moeizaam, maar geleidelijk aan kwam de vraag terug op gang hoofdzakelijk dankzij stimuleringsmaatregelen van de Chinese overheid. Door de zwakke balansstructuur van Picanol en de uitermate grote impact van de crisis drongen een herstructurering (20% van het personeel werd ontslaan) en een kapitaalverhoging zich op. Na de interne strijd tussen diverse takken van de familie Steverlynck – waarvan we zelf vele malen getuige waren op algemene vergaderingen – kwam Luc Tack meer en meer op de voorgrond. Omdat de familie de kapitaalverhoging van 15 miljoen euro niet kon volgen, zag Luc Tack hierin de opportuniteit om de controle over Picanol naar zich toe te trekken. De inschrijvingsprijs bedroeg 1,27 euro per aandeel. Een kaderlid vertrouwde ons onlangs toe: “Luc heeft een neus voor batjes”. Vandaag noteert het aandeel Picanol aan 55,40 euro. 

Die kapitaalverhoging was het begin van een spectaculair herstel voor deze wereldleider in hoogtechnologische weefgetouwen. Door volop in te zetten op innovatie en digitalisering in deze divisie, maar eveneens in de gieterij Proferro en PsiControl (sturingen voor machines) levert het meer en meer aan externe klanten in diverse sectoren. De cashflows van Picanol werden dermate groot, dat Luc Tack op zoek ging om Picanol te diversifiëren naar andere sectoren die een andere cyclus vertoonden dan de weefgetouwen en ook geografische diversificatie boden. Dit moest Picanol beter wapenen tegen de cyclische weefmachinebusiness en de Picanol groep op lange termijn veilig te stellen. Vermits Tack een grote voorstander is van de maakindustrie in Vlaanderen, kwam Tessenderlo als een interessante opportuniteit op zijn studietafel terecht.

In 2013 nam hij het controlebelang van de Franse staat van 27,52% over in chemiebedrijf Tessenderlo. Deze investering in Tessenderlo was een bewuste keuze. Het uitgangspunt was om de activiteitenradius van Picanol te verruimen met een industrieel project, met beslissingscentrum in België en met wereldwijde activiteiten in een basisindustrie. Ook hier ging Tack op een gelijkaardige manier te werk, nl. overbodige kosten snoeien, investeren in de meest beloftevolle activiteiten, het productieapparaat terug op punt stellen, dit alles gefinancierd met een kapitaalverhoging, waardoor ook de balans werd versterkt. 

De afgelopen jaren verhoogde hij zijn belang door stelselmatige aankopen op de beurs. In 2016 probeerde Tack Picanol te fusioneren met Tessenderlo, maar dat plan mislukte wegens te weinig steun bij de minderheidsaandeelhouders. Nadien werd de “koop”-knop nog wat harder ingedrukt waardoor Picanol’s belang in Tessenderlo vandaag is uitgegroeid tot bijna 62% van de stemrechten.

Vandaag is de Picanol groep een onderneming actief in vijf verschillende sectoren: Machines & Technologie (Picanol), Agro, Bio-valorisatie, Industriële toepassingen en Energie via T-Power (stoom- en gasturbinecentrale). Vroeg of laat komt ongetwijfeld het fusieproject terug op de tekentafel terecht. Grappig detail: Tessenderlo staat in onze lijst bijna helemaal onderaan (plaats 83), maar wordt ongetwijfeld in onze jaarlijkse studie binnen een tweetal jaar omhoog gekatapulteerd in de rangschikking.

Eén van de belangrijkste verklaringen van het management waarom Picanol de afgelopen jaren zo succesvol was, heeft te maken met het uitbouwen van een industrieel project op lange termijn, met duurzame projecten die bijdragen aan een duurzamere maatschappij en dit met een focus op maximaal rendement. Deze duurzaamheid uit zich bij Picanol in eerste instantie in de producten en processen, waaronder het gebruik van simulaties voor het ontwerp van energie-efficiëntere weefmachines, het omvormen van oud ijzer tot hoogtechnologische gietstukken, geavanceerde elektronica en duurzame mechanische componenten die zorgen voor optimale kwaliteit van weefsels en minder afval. Bij Tessenderlo Group wil het management ervoor zorgen dat alles wat leeft op aarde kan gedijen, door optimaal gebruik te maken van de beschikbare bronnen: “Every molecule counts”. Deze visie omvat een grotere voedselproductie dan ooit tevoren, gebruik van water op de slimst mogelijke manier, en waarde creëren uit bio-residuen.

Picanol realiseerde een fundamentele waardestijging van 1187% over de afgelopen 10 jaar of 29,11% per jaar in de periode 2009-2019. Proficiat aan CEO Luc Tack en Voorzitter Stefaan Haspeslagh en alle andere medewerkers van Picanol en Tessenderlo ! Maar ook u had van Picanols heropstanding kunnen profiteren door eind 2009 aandelen te kopen van Picanol. Had u deze bijgehouden tot eind vorig jaar, dan had u een spectaculaire return behaald van 2884% of 40,44% per jaar !

Pascal Cornelis, CEO Luc Tack en Voorzitter Stefaan Haspeslagh
Pascal Cornelis, CEO Luc Tack en Voorzitter Stefaan Haspeslagh

Via onderstaande link kunt u de samenvatting van de studie downloaden.

Interesse in de volledige studie? Benieuwd naar de resultaten van alle 89 geanalyseerde bedrijven?

Vraag dan nu de volledig studie aan door een een email te sturen met vermelding van uw naam, adres en telefoonnummer en in het onderwerp “Lijst Value Creation Awards” naar info@value-square.be.

Geïnteresseerd in onze diensten?

Value Square biedt u discretionair beheer, adviserend beheer, fondsbeheer en institutioneel beheer. Neem een kijkje op onze dienstenpagina.



[{"image":"media\/bg\/3409-balloon_crop.jpg","quote":"People calculate too much and think too little","quote_author":"Charles T. Munger","quote_author_location":"","quote_style":"light"}]