We menen dat ESG erg belangrijk is

De afkorting ESG staat voor Environmental, Social & Governance. De toepassing van ESG houdt in dat factoren als energieverbruik, klimaatbeïnvloeding, hergebruik van grondstoffen, gezondheid, veiligheid en goed ondernemingsbestuur worden meegewogen bij de selectie en het beheer van de bedrijven in portefeuille.

Er zijn verschillende studies die aantonen dat bedrijven die goed scoren op ESG-criteria ook betere resultaten genereren op lange termijn. Uit onderzoek blijkt een positief verband tussen ESG-ratings en risico gewogen rendementen. Verder geloven wij dat duurzaamheid van het businessmodel in de toekomst nog belangrijker zal worden om de marktprestaties van bedrijven te evalueren.

We beleggen enkel in ethisch verantwoorde bedrijven

Onze investering in ethisch verantwoorde bedrijven is gebaseerd op een procedure in vier fasen.

Negatieve screening en sectoruitsluitingen

Eerst en vooral sluiten we bepaalde sectoren uit op basis van ethische criteria. Hiermee willen we verzekeren dat ons beleggingsuniversum bestaat uit maatschappelijk verantwoorde, milieubewuste en duurzame bedrijven. Voorbeelden van uitgesloten sectoren zijn wapenbedrijven, tabaksondernemingen, …

Best in class benadering

In de tweede fase gaan we op zoek naar publiek beschikbare informatie over ESG scores die worden toegekend aan bedrijven. Deze benadering helpt ons snel een beeld te vormen over de ESG prestaties van ondernemingen. 

Onderzoek op bedrijfsniveau

In een volgende stap onderzoeken we in detail een waslijst aan ESG-normen op bedrijfsniveau. We evalueren hoe het bedrijf presteert op een dertigtal ESG-criteria. Er wordt ook rekening gehouden met de sector waarin het bedrijf opereert zodat ondernemingen uit dezelfde bedrijfstak met elkaar vergeleken kunnen worden. 

Engagement

Tenslotte engageren wij ons om de ondernemingen waarin wij investeren te adviseren zodat hun ESG prestaties te verbeteren. Door hen aan te bevelen ESG te implementeren of te verbeteren in hun strategie willen we benadrukken dat dit de prestaties ook effectief verbetert op lange termijn.

We menen dat digitale disruptie Value kan ontgrendelen

Vandaag leven we in een wereld waar de verstoring van traditionele businessmodellen een bedreiging vormt voor ondernemingen die al gedurende decennia winsten genereren. Niettemin zien wij dit bij Value Square niet als een bedreiging maar eerder als een opportuniteit om ondergewaardeerde bedrijven te vinden die potentieel hebben om te reageren op die disruptie,  of beter nog, om een compleet nieuwe, disruptieve technologie te creëren. We denken tevens dat het gebruik van deze disruptieve technologieën de waardecreatie kan versnellen. Daarom wordt bij onze aandelenkeuzes een groot belang gehecht aan de bereidheid van het management om disruptie in de armen te sluiten.   

[{"image":"media\/bg\/1463-image-lingerietransp.-logo.png","quote":"Investing should be like watching paint dry or watching grass grow. If you want excitement\u2026go to Las Vegas.","quote_author":"Paul Samuelson","quote_author_location":"","quote_style":"light"}]