De bloeiende Aziatische tuin van twee Schotten

Value Square |Geplaatst op 3 mei 2018

Er zijn talrijke beleggingsfondsen die inspelen op de onstuitbare economische opgang van Zuidoost-Azië en China. Maar er zijn ook holdings die dat doen. De groep Jardine Matheson zelfs al 185 jaar. Ze werd in 1832 in China opgericht door twee Schotten die Chinese thee exporteerden naar het VK. Ze zagen snel de unieke positie van Hongkong.

Jardine en Matheson legden in 1876 de eerste spoorlijn van China (Shanghai-Woosung). Tijdens de diverse oorlogen en conflicten moest de groep herhaaldelijk haar koffers pakken en in 1954 gooide Mao hen uit China. Maar zodra het kon, keerden ze als eerste buitenlanders terug, in 1978. Het indrukwekkende netwerk is bijna helemaal gericht op Zuidoost-Azië met 440.000 werknemers.

Strategie

De voorzichtige Schotse aanpak (weinig of geen schulden) zit in het DNA van de groep, die vandaag nog altijd gecontroleerd en bestuurd wordt door de nazaten van de stichters.

De twee beursgenoteerde zusterholdings, Jardine Matheson en Jardine Strategic, controleren in de eerste plaats elkaar – JM heeft 57% van JS en omgekeerd bezit JM liefst 84% van JS. Wie deze groep wil veroveren, zal van een kale reis terugkomen.

Jardine bouwt voort op al lang bestaande expertise in vastgoed(ontwikkeling), winkelketens en restaurants. Ook westerse ketens zoals Ikea opereren in de regio vaak in samenwerking met Jardine. De distributie van voertuigen en auto’s is de derde grote poot van Jardine. De groep is vooral actief in traditionele sectoren, maar profiteert van de groeiende middenklasse in Zuidoost-Azië. China wordt steeds belangrijker, maar ook Indonesië, de Filipijnen en Vietnam winnen aan belang. Jardine gebruikt zijn winsten zowel om rechtstreeks te investeren als deelnemingen (verder) op te bouwen.

Blog - Valuesquare

Portefeuille

De belangen van Jardine Strategic huizen in een drietal subholdings (zie tabel) volgens activiteit: Hongkong Land voor vastgoed, Dairy Farm voor retail en Jardine Cycle & Carriage voor de autodealers en het belang in Astra. Dat is het grootste conglomeraat van Indonesië: een waardevolle optie op een groeiland met 260 miljoen ­inwoners.

Rendement

Jardine Strategic heeft nu een beurswaarde van omgerekend 21 miljard euro. Dat is niet zo gek veel meer dan het GBL van Albert Frère (15,3 miljard euro), hoewel de Aziatische holding een stuk groter is. Maar Jardine Strategic noteert met een grotere korting van 35%. ‘Dat heeft te maken met de beperkte handel in het aandeel, want slechts 16% is niet in vaste handen. Daardoor kan de zusterholding niet veel meer aandelen opkopen, want onder de 15% zou ze van de Singaporese autoriteiten en overnamebod moeten lanceren’, zegt Patrick Millecam. Hij kocht van bij de start van het Value Square-fonds tien jaar geleden Jardine Strategic en heeft het nog altijd in portefeuille. Een goede keuze, want het leverde een samengesteld rendement op van 12,9% per jaar, hoewel het aandeel de voorbije 5 jaar stagneerde. Maar Jardine klopt de 8,6% voor Belgische holdings. Sinds 1990 was de return nog indrukwekkender met gemiddeld 15,2% per jaar, beter dan de beste Belg, Ackermans & van Haaren (13,2% sinds 1990). Jardine Strategic wordt verhandeld in Singapore.

Copyright

 Jan Reyns - De Standaard

Geïnteresseerd in onze diensten?

Value Square biedt u discretionair beheer, adviserend beheer, fondsbeheer en institutioneel beheer. Neem een kijkje op onze dienstenpagina.[{"image":"media\/bg\/3409-balloon_crop.jpg","quote":"People calculate too much and think too little","quote_author":"Charles T. Munger","quote_author_location":"","quote_style":"light"}]