Waardeaandelen: 'Once-in-a-decade opportunity?'

Onze selectie nieuws |Geplaatst op 1 augustus 2019

Waardeaandelen deden het tegenover groeiaandelen sinds tijden niet meer zo slecht. Daarom is er sprake van een ‘once-in-a-decade opportunity’, houdt JPMorgan haar klanten voor. 

De laatste keer dat waardeaandelen zo goedkoop waren, was rond 2000 aan het einde van de dot-com bubbel. Ook toen geloofde vrijwel geen belegger meer in waardeaandelen en steeg de MSCI World Total Return Index met meer dan 50 procent in twaalf maanden. 

'Op het moment dat technologische innovatie volwassen wordt, laten waardeaandelen een outperformance zien' stelt Chris Meredith, een fondsmanager bij O’Shaughnessy Asset Management in een mail aan klanten.

Tegelijkertijd is er sprake van toenemende twijfel onder professionele beleggers of de waarde factor nog wel overeind staat: technologie ontwikkelt zich zo snel dat traditionele sectoren als financials en industrials steeds meer achterop zijn komen te liggen, schrijft Bloomberg in een analyse.

Die twijfel wordt bevestigd door de laatste peiling van Bank of America onder fondsmanagers. Daarin zegt niet meer dan 2 procent van de ondervraagden dat zij denken dat waarde in de komende twaalf maanden groei zal outperformen. Dat is het laagste percentage sinds 2010. 

Toch zijn er beleggers die tegen de stroom in zwemmen, zoals strateeg Marko Kolanovic van JPMorgan. Hij stelt dat gesteund door sterke economische data, vooruitgang in de handelsbesprekingen en de stijgende yield curve ten gevolge van een min of meer aangekondigde rentedaling door de Fed de weg openlegt voor een herstel van waardeaandelen. Volgens Kolanovic zou de omslag al teweeeg gebracht kunnen worden als hedgefondsen op de waarde-factor inzetten. 

Tegelijkertijd zijn er in de markten ook kritische geluiden te horen. Een andere theorie zegt namelijk dat 'intangible assets', zoals patenten, maar ook menselijk kapitaal steeds belangrijker worden voor het succes van bedrijven. De heersende methoden om boekwaarde in multiples uit te drukken werkt niet meer. 

Bloomberg haalt onderzoek van O’Shaughnessy Asset Management aan, waaruit blijkt dat waarde het in de periode 1926-2018 gemiddeld een procentpunt per jaar beter heeft gedaan dan groei. Het persbureau wijst erop dat de huidige impopulariteit van waardeaandelen zo manifest is, omdat veel professionele beleggers hun baan riskeren als zij een factor als waarde omarmen nu deze al tien jaar onderpresteert.

BRON

Investment Officer

Geïnteresseerd in onze diensten?

Value Square biedt u discretionair beheer, adviserend beheer, fondsbeheer en institutioneel beheer. Neem een kijkje op onze dienstenpagina.[{"image":"media\/bg\/3409-balloon_crop.jpg","quote":"People calculate too much and think too little","quote_author":"Charles T. Munger","quote_author_location":"","quote_style":"light"}]