Plantagegroep Sipef blaast 100 beurskaarsjes uit

Onze selectie nieuws |Geplaatst op 23 december 2019 door Koen Van de Vyver

Morgen is het precies een eeuw geleden dat Sipef zijn eerste beursnotering kende. De 'Société Internationale de Plantations et de Finance' werd op 14 juni 1919 opgericht door de Antwerpse zakenman en specialist in koloniale activiteiten Edouard Bunge, samen met enkele vrienden. De groep begon met rubberplantages in Maleisië en Indonesië, maar toen de rubberindustrie na de Eerste Wereldoorlog in de problemen kwam, voegde ze daar al snel palmolie aan toe.

Na het overlijden van Bunge in 1927 nam zijn schoonzoon Victor Bracht de fakkel over. Nog altijd is de familie Bracht - die toen al in Kasteel Calesberg in Schoten woonde - een van de referentieaandeelhouders van Sipef met een belang van 12,3 procent.

Op 22 december 1919 zette de holding zijn eerste stap naar de Brusselse beurs en een paar dagen later naar die van Antwerpen. Buitenlandse noteringen - in Genève, Amsterdam en Rotterdam - volgden in 1920. Sipef was van meet af aan een internationaal bedrijf: aandelen en overzeese managementfuncties waren hoofdzakelijk in handen van Nederlanders, Britten, Zwitsers en Belgen.

Tijdens de voorbije eeuw kende de groep voorspoed en tegenslag. Zo viel tijdens de oorlogsjaren de activiteit in de plantages stil. De Japanners namen sommige Indonesische plantages in beslag, terwijl andere overwoekerd werden door de jungle. De toestand verbeterde niet toen Indonesië onafhankelijk werd en de plantages in 1961 nationaliseerde. In 1978 volgde een inktzwarte bladzijde. Voorzitter baron Charles Bracht, alom gewaardeerd als ondernemer en als mens, werd ontvoerd en vermoord teruggevonden.

In de jaren 70 en 80 vond een sterke geografische expansie plaats, onder meer naar Papoea-Nieuw-Guinea, diverse Afrikaanse landen, Brazilië en Venezuela. Sipef diversifieerde ook in andere teelten, investeerde in vastgoed en nam belangen in banken en verzekeraars. In oktober 1974 mocht Sipef in een van zijn Indonesische plantages koning Boudewijn en koningin Fabiola verwelkomen.

Twintig jaar ongebreidelde expansie creëerde een flinke schuldenberg. De jaren 80 en 90 stonden dan ook in het teken van inkrimping en transformatie. In het kader van een kapitaalverhoging kwam in 1994 de Antwerpse investeringsgroep Ackermans & van Haaren (AvH) aan boord. AvH is vandaag de grootste aandeelhouder met een belang van 32,3 procent.

De voorbije jaren is duurzaamheid een belangrijk thema geworden. In 2004 was Sipef een van de drijvende krachten achter de Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO). Vandaag zijn al zijn palmolieplantages RSPO-gecertificeerd. Dat betekent: duurzame teelt, geen ontbossing, bescherming van de biodiversiteit en eerlijke arbeidsomstandigheden. Palmolie is intussen met een straatlengte voorsprong Sipefs voornaamste teelt, met rubber als nummer twee.

Financieel en operationeel was 2019 geen feestjaar. Door ongunstige teeltomstandigheden en een vulkaanuitbarsting in Papoea-Nieuw-Guinea blijft de palmolieproductie onder de verwachtingen. Samen met een lage palmolieprijs zal dat resulteren in verlies

Oudjes op de beurs

Met zijn 100 jaar is Sipef niet het langst noterende aandeel op de Brusselse beurs. Bedrijven die al meer dan een eeuw noteren in Brussel zijn de Nationale Bank van België, Immobel, Sofina, Floridienne, Tubize, Co.Br.Ha en Ageas-voorganger AG.

Bron

KOEN LAMBRECHT

De Tijd

Geïnteresseerd in onze diensten?

Value Square biedt u discretionair beheer, adviserend beheer, fondsbeheer en institutioneel beheer. Neem een kijkje op onze dienstenpagina.[{"image":"media\/bg\/3409-balloon_crop.jpg","quote":"People calculate too much and think too little","quote_author":"Charles T. Munger","quote_author_location":"","quote_style":"light"}]