Value Creation Awards: Fundamentele waardecreatie 2009-2019

Value Creation Awards |Geplaatst op 17 juni 2020 door Patrick Millecam

Op zoek naar de waardekampioenen in België

Voor het veertiende jaar op rij berekende Value Square de fundamentele waardecreatie over de voorbije tien jaar van alle Belgische bedrijven, die ook minstens tien jaar op de beurs noteren. We kijken daarvoor niet naar de beurskoers, maar naar de evolutie van de boekwaarde. Dit is een goede graadmeter voor de evolutie van de intrinsieke of ‘werkelijke’ waarde. Op lange termijn evolueren de intrinsieke waardes van bedrijven en de beurskoersen immers naar elkaar toe

Methodologie

In onze studie beoordelen we de fundamentele waardecreatie aan de hand van de volgende formule: we berekenen de evolutie van de boekwaarde per aandeel (eind 2019 in vergelijking met eind 2009) en tellen daar de nettodividenden bij op die een privéaandeelhouder heeft gekregen over de afgelopen 10 jaar. De boekwaarde per aandeel bekomen we door het geconsolideerde eigen vermogen (aandeel van de groep) te delen door het aantal aandelen op het einde van het jaar (zonder het aantal eigen aandelen). Verder maken we correcties voor kapitaalverhogingen aan prijzen boven de boekwaarde (van het boekjaar voorafgaand aan de kapitaalverhoging). 

We vergelijken de prestaties van 89 Belgische beursgenoteerde bedrijven met de waardecreatie opgetekend door Warren Buffett via zijn investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway. 

Tot slot rangschikken wij deze bedrijven volgens hun waardecreatie over de voorbije 10 jaar en hun respectievelijke beursprestatie. We kijken ook naar het verschil tussen familiale bedrijven en hun nietfamiliale tegenhangers. 

Value Creation Awards

Voor het zesde opeenvolgende jaar kent Value Square awards toe aan de drie hoogst scorende bedrijven in deze studie en wordt het management bekroond met een gouden, zilveren en bronzen “Value Creation Award”. De winnaars van de gouden, zilveren en bronzen award krijgen dit jaar hun award persoonlijk door een bestuurder van Value Square overhandigd. 

Via onderstaande link kunt u de samenvatting downloaden.

Interesse in de volledige studie? Benieuwd naar de resultaten van alle 89 geanalyseerde bedrijven?

Vraag dan nu de volledig studie aan door een een email te sturen met vermelding van uw naam, adres en telefoonnummer en in het onderwerp “Lijst Value Creation Awards” naar info@value-square.be.

Geïnteresseerd in onze diensten?

Value Square biedt u discretionair beheer, adviserend beheer, fondsbeheer en institutioneel beheer. Neem een kijkje op onze dienstenpagina.[{"image":"media\/bg\/3409-balloon_crop.jpg","quote":"People calculate too much and think too little","quote_author":"Charles T. Munger","quote_author_location":"","quote_style":"light"}]