Value Creation Awards 2020: #2 Melexis

Value Creation Awards |Geplaatst op 10 juli 2020 door Patrick Millecam

Melexis wint de zilveren Value Creation Award, met een jaarlijkse stijging van de fundamentele waarde van 27,74%. De beursreturn (stijging van de beurskoers + de geïnde dividenden) over de afgelopen 10 jaar bedroeg 1025%, wat een gemiddelde beursreturn opleverde van 27,4%. Een dikke proficiat aan CEO Françoise Chombar, CFO Karen Van Griensven, voorzitter Roland Duchatelet en het ganse Melexis team voor deze opmerkelijke prestatie. Melexis vierde in 2019 trouwens haar 30 jarig bestaan.  

Melexis staat op de tweede plaats qua waardecreatie, nadat het de voorbije drie jaar op nummer één stond. 2019 was een bijzonder moeilijk jaar voor de halfgeleiderproducent. De nettowinst halveerde bijna in 2019 tegenover 2018. De wereldwijde wagenverkoop daalde met 5%. Melexis werd geconfronteerd met voorraadcorrecties bij klanten, veroorzaakt door een onzekere economische en geopolitieke situatie omwille van spanningen in de wereldhandel. Door die onzekerheid leek iedereen een afwachtende houding aan te nemen. In het najaar had het management nochtans goede hoop op een herstel omdat de voorraadcorrecties stilaan wegebden, tot in februari de coronacrisis losbarstte. Melexis kondigde ook aan om het dividend te verlagen van 2,2 naar 1,3 euro.  

Melexis is de afgelopen tien jaar uitgegroeid tot een wereldleider in halfgeleider  sensor-IC's en –circuits voor de automobielsector. Vandaag zitten er in elke nieuwe wagen wereldwijd gemiddeld 11 Melexis producten. Daarnaast werd ook aanzienlijk vooruitgang geboekt in toepassingen in de gezondheidszorg, consumentenelektronica en de industrie. Het afgelopen decennium is Melexis erin geslaagd sneller te groeien dan de markt dankzij de uitvoering van een consistente strategie die focust op een aantal niches in de halfgeleidertechnologie. Melexis heeft een ingebakken cultuur voor innovatie, waarbij complexe problemen van haar internationale klanten worden opgelost door creativiteit, enthousiasme en een pioniersgeest bij de vele  medewerkers. Het bedrijf blijft voortdurend op zoek naar zeer bekwaam talent en wil dit ook behouden en versterken door het aanbieden van een hoogwaardige opleiding. Het zijn de mensen die bij Melexis werken die het verschil maken.  

Het aandeel van elektronica in personenwagens zal blijven toenemen. Melexis mikt op een penetratie van 20 Melexis chips in elke nieuwe auto binnen een aantal jaar. Melexis richt zich op drie belangrijke lange termijn trends: een verdere elektrificatie van het wagenpark met het oog op nul emissies, geavanceerde rijhulpsystemen (ADAS) met het oog op het reduceren van het aantal verkeersdoden tot nul en meer personalisering die het comfort voor elk individu maximaliseert. Melexis maakt gebruik van haar  kennis en ervaring in de automobielindustrie (veruit de belangrijkste afzetmarkt) om producten te ontwikkelen voor tweewielers, consumentenelektronica, industriële toepassingen en de beloftevolle sector van de gezondheidszorg.

CEO Françoise Chombar en Patrick Millecam
CEO Françoise Chombar en Patrick Millecam

Via onderstaande link kunt u de samenvatting van de studie downloaden.

Interesse in de volledige studie? Benieuwd naar de resultaten van alle 89 geanalyseerde bedrijven?

Vraag dan nu de volledig studie aan door een een email te sturen met vermelding van uw naam, adres en telefoonnummer en in het onderwerp “Lijst Value Creation Awards” naar info@value-square.be.

Geïnteresseerd in onze diensten?

Value Square biedt u discretionair beheer, adviserend beheer, fondsbeheer en institutioneel beheer. Neem een kijkje op onze dienstenpagina.[{"image":"media\/bg\/3409-balloon_crop.jpg","quote":"People calculate too much and think too little","quote_author":"Charles T. Munger","quote_author_location":"","quote_style":"light"}]