22.5.2023
Artikel

Deze acht Belgische bedrijven kloppen Warren Buffett

Acht Belgische bedrijven op de beurs leverden de afgelopen tien jaar meer waardecreatie op dan Berkshire Hathaway, de holding van de Amerikaanse topbelegger Warren Buffett.

Warren Buffett is de ultieme beleggersheld. Hij slaagde erin de boekwaarde van zijn holding jaarlijks met 18,24 procent te laten stijgen sinds hij Berkshire Hathaway in 1964 overnam. De beurskoers deed het nog beter en steeg met 19,93 procent per jaar. Daarmee klopt het orakel uit Omaha met gemak de brede S&P500- index. Door het trackrecord van Buffett is Berkshire Hathaway vandaag het zevende grootste beursgenoteerde bedrijf, met een beurswaarde van 652 miljard euro.

Acht bedrijven op de Brusselse beurs deden het de voorbije tien jaar nog beter dan Buffett, leert het 14de onderzoek daarover van Value Square (zie tabel). De waardecreatie definieert Value Square als de stijging van de boekwaarde (het eigen vermogen) opgeteld met de uitgekeerde dividenden. Als er bijvoorbeeld kapitaalverhogingen plaatsvinden, dan voert de beheerder correcties uit.

De analyse van de waardecreatie op lange termijn is niet vrijblijvend: het vormt een van de pijlers waarop de beheerder de kwaliteit en de risico's van alle bedrijven beoordeelt. Het Belgische aandelenfonds van Value Square won dit jaar de Fund Award van De Tijd en L'Echo.

Logistiek boven

VGP, de vastgoedontwikkelaar die door de rentestijging in 2022 een historisch slecht beursjaar kende, pakt voor het tweede jaar op rij het goud, met een jaarlijkse waardecreatie van 26 procent. 'VGP surft mee op de langetermijntrend van e-commerce, die grote nood heeft aan kwalitatief logistiek vastgoed', zeggen Stan D. en Patrick Millecam, die de studie uitvoerden. 'We mogen niet vergeten dat VGP de afgelopen tien jaar een beursreturn heeft behaald van 396,7 procent, inclusief het slechte beursjaar 2022 (17,38% per jaar).'

Het zilver is voor het vierde jaar op rij voor chipontwerper MELEXIS, met een jaarlijkse waardecreatie van 22,4 procent. 'Door toenemende elektrificatie en de stijgende comfort- en veiligheidstoepassingen neemt de vraag naar chips in de autosector toe', klinkt het. Opvallend: de jaarlijkse koersstijging van MELEXIS met 21,9 procent sluit bijzonder nauw aan bij de waardecreatie.

Met WDP - Warehouses with brains (16,6% per jaar) gaat ook het brons naar een logistieke speler. 'WDP heeft een zeer sterke positie in de Benelux en Roemenië. De strategische ligging van Roemenië is een echte troef. Het land fungeert als een toegangspoort tot West-Europa en Azië.' Ook hier leunt de jaarlijkse beursreturn (15,72%) zeer dicht aan bij de waardecreatie....

Disclaimer

Dit artikel is geschreven op initiatief van De Tijd en is niet gesponsord door Value Square, het werd integraal overgenomen.

Lees het volledige artikel en bijhorende tabel op de site van de Tijd.

Terug naar blog overzicht