19.4.2023
Artikel

Het beste fonds in Belgische aandelen volgens Testaankoop Invest

We volgen 16 fondsen op die uitsluitend mikken op Belgische aandelen. Geen enkel is zo goed als dat van de Gentse fondsbeheerder Value Square.

We zijn fan van Belgische aandelen. Als u onze aandelenselector raadpleegt, dan zult u merken dat we maar liefst twintig Belgische beursgenoteerde aandelen kopen. Geen enkel land doet beter. Onze aandelenanalisten kennen hun thuismarkt dan ook als hun broekzak en vinden heel wat aandelen goedkoop gewaardeerd op dit moment. En onder de fondsen die Belgische aandelen volgen, is de topper Value Square Equity Belgium.

Geen portefeuillepost

De enige reden waarom we geen koper zijn van een breed gespreid fonds op onze aandelenmarkt is omdat de post ‘Belgische aandelen’ op dit ogenblik geen plaats verdient in onze modelportefeuilles. Als we rekening houden met toekomstpotentieel, risico en spreidingvoordelen binnen een portefeuille, dan zijn andere beleggingen meer geschikt.

Met kop en schouders

Dat neemt niet weg dat er goede fondsen zijn die louter mikken op de aandelen die noteren op de beurs van Brussel. En de primus inter pares onder het aanbod is het fonds van Value Square. Op vijf jaar boekt het fonds een gemiddeld rendement van 5,3% per jaar. Dat is het dubbele van het gemiddelde van de andere fondsen (2,8%) en zelfs het viervoudige van dat van de tracker Lyxor Bel 20 UCITS ETF (1,3%). Andere troeven zijn de lager dan gemiddelde koersschommelingen en de consistentie in de prestaties. Enkel op het vlak van kosten behoort het fonds tot de middenmoot. Dat alles levert een puik rapport op met een score van ‘100’.

Vanwaar het succes?

Het fonds hanteert een waardestrategie en mikt vooral op bedrijven die onder hun intrinsieke waarde genoteerd staan. Vervolgens wordt er lange tijd in het aandeel belegd (gemiddeld zo’n vijf jaar). Zo wordt de top vijf van het fonds ingenomen door AB InBev, X-FAB Silicon Foundries, KBC, EVS Broadcast Equipment en Van de Velde. Samen zijn die goed voor bijna een derde van de portefeuille. Opvallend aan de portefeuille is dat het fonds niet de BEL 20-index volgt, maar het hele Belgische aandelen-spectrum durft te bestrijken.

Koopwaardig?

Zoals hoger gezegd, maakt de categorie waarin belegd wordt geen deel uit van onze portefeuille-strategie. Wilt u echter in Belgische aandelen beleggen via een gespreid fonds, dan is het uitstekend beheerde Value Square Equity Belgium hét product om in huis te halen

Disclaimer

Dit artikel is geschreven op initiatief van Testaankoop Invest en is niet gesponsord door Value Square, het werd integraal overgenomen.

Lees het volledige artikel op de site van Testaankoop invest.

Terug naar blog overzicht